Hoppa till innehållet
Klicka här för att se kundservicens öppettider under sommaren.
Klicka här för att se kundservicens öppettider under sommaren.
Hur lyckas med att skapa interessanta stilleben?

Hur lyckas med att skapa interessanta stilleben?

Hur placera föremål så att det blir en del av din inredning och något som just du trivs med? Mycket handlar om känsla och om att ha sin egen stil, att leka runt med olika föremål. Stilleben har sin grund i konstens och fotografins värld där den används för att benämna motiv som endast innehåller föremål, som exempelvis böcker, vaser, växter och frukt. Men vad skall man tänka på då man arrangerar ett stilleben?

Kolla in våra tips nedan och låt fantasin och kreativiteten flöda!

 1. Mycket eller lite? Är din stil minimalistisk eller gillar du att ha många prylar? Gå efter din egen stil och välj antingen några få enstaka objekt eller rikligt av dem. Här finns det inget rätt eller fel, men oftast är det att föredra ett ojämnt antal som ger ett mera harmoniskt intryck och är mera behagligt för ögat. Vanligt är att ha 3-5 objekt som man placerar ut.
  skål, vägglykta och figur
 1. Väl färgtema. Det underlättar att arbeta med ton i ton färger och ha en röd tråd genom prylarna. Det går också fint att ha kontrastfärger, t.ex. om du har en minimalistisk neutral uppbyggt stilleben, kan det vara oerhört fint att ha ett svart objekt med.
  wall clock, lantern
 1. Höjder. Tänk på att placera dom större objekten längre bak och dom mindre framför. Är alla dina stilleben i ungefär lika stora? Lägg då något av objekten på en trave böcker eller tidningar.
  big tall candle holders
 1. Inramning. Viktig är också att inte sprida ut objekten för mycket, utan ha dem nära varandra för att tala samma historia. Ett bra knep är att rama in en del av objekten på t.ex. en bricka. Men kom ihåg att lämna några utanför för att skapa ett mera spännande stilleben. Om du har en vägg bakom stillebenet kan speglar och tavlor vara en del av detta.
  wood tray with green vase and black candle holders
 1. Lägg till något grönt. Gröna växter och blommor ger stillebenet liv och skapar dynamik. Kanske en kvist murgröna, en torkad blomma, en ört i kruka eller nyplockad blomma från trädgården?
  wooden cutting board, white box and green plant in bamboo lantern
 1. Satsa på några föremål. Välj några statmentföremål och låt dessa skina genom att välja föremål som kompletterar och balanserar dessa. Du behöver inte lägga alla dina bästa tillsammans, sprid gärna ut dem så att du har flera intressanta föremål på olika platser.
  green vase, cup and white glass and metal lantern
 1. Blanda gammalt och nytt. Lopptorg är utmärkta platser att fynda annorlunda och udda grejer på, som inte kommer emot ofta. Loppisfynd är perfekta att lägga med, då du bygger upp ditt stilleben. Kontraster, gammalt och nytt drar till sig blickar och gör helheten intressant. Möjligen har även vissa föremål en intressant historia bakom att berättas vidare.
  brick mould storage box, wood tray and white metal box

Prova dig fram och experimentera med färger, former och material. Med olika stilleben kan du ge uttryck för din unika personlighet och stil. Kom ihåg det finns inget rätt eller fel, det är bara att prova, prova och prova 

Lycka till!

Föregående artikel Stämningsfulla ögonblick vid bordet – kolla in våra underbara dukningsidéer!
Nästa artikel Mia och Malco – förvandlar hemmet till en väldoftande oas 💐